Mascherata

Romeo & Julia Kören firar sina 30 år på Dramaten med en dramatiserad konsert fylld av vacker och mustig musik av en av renässansens största hitmakare; Bartolomeo Tromboncino.

Med kärlek och kraft tar sig Romeo & Julia Kören an Tromboncinos musik, river upp den, omformar och gör den till sin. Med inspiration av norra Italiens renässansfester framförs sånger att beröras av och dansa till, sånger som går rakt in i själ och hjärta och lyfter lyssnaren ur tid och rum. 

Tromboncino föddes i Verona 1470 och kom att bli en älskad kompositör, lutspelare, sångare och poet. Hans musik spelades på karnevaler, bröllop, maskerader och teatrar. Han anlitades flitigt av hoven i norra Italien och hans mecenater Lucrezia Borgia och Isabelle d’Este slogs om att ha honom bland sina musiker.  Tiden han lever i är våldsam och orolig; Europa slits sönder av religionskrig och människor plågas av förtryck och pestepidemier. Men i denna tid tog kulturen sin självklara plats, konsten blommade och gav tröst och glädje i mörkret.

Romeo & Julia Körens Jubileumskonsert Mascherata är en hyllning till musiken, konsten, leken och livet. Då och nu.

Konsertens längd: 1 tim 15 min

Idé och regi: Benoît Malmberg