Renässanskonsert

En konsert utöver det vanliga

”De får renässansmusiken att kännas modern, kul och väldigt groovy.”

Janna Li Holmberg | Smålandsposten

”Den gigantiska skillnaden framstår helt klar mellan en traditionell föreställning med renässansmusik framförd av en kör –  och denna innovativa presentation, fylld av talang, kreativitet och charm.”

Mario Córdova | Las Últimas Noticias

 

En renässanskonsert med Romeo & Julia Kören är sannerligen en musikalisk upplevelse utöver det vanliga. Här möter vi ensemblens mest lekfulla sida och de vackra kostymerna bidrar till den känsla av fest och färg som har blivit gruppens signum. Sprungna ur teaterns värld har Romeo & Julia Kören tagit fasta på det ideal där musik och sceniskt berättande hör samman. Dramatik, musik och koreografi vävs samman till en uttrycksfull, lekfull och genre-öveskridande scenisk upplevelse, en konsert för både öga och öra.

På repertoaren finns sånger från renässansens och barockens Italien, Frankrike, England och Spanien med arrangemang speciellt skrivna för Romeo & Julia Kören. Sångerna framförs till ackompanjemang av luta, ett av renässansens mest betydande instrument, men även kontrabas, gitarr och slagverk förekommer som ackompanjemang. Konstnärlige ledaren Benoit Malmberg utmanar de traditionella sätt som denna musik brukar framföras och blåser nytt liv i styckena för att nå dagens publik. Det moderna tilltalet i Romeo & Julia Körens framföranden talar till publiken utan några krav på förhandskunskaper inom renässansmusik.

Med scenisk närvaro och musikalitet skapar Romeo & Julia Kören en magisk värld för publiken att vara del av och svepas in, underhållas och beröras av musikens glädje och kraft.

 

”Det speciella med Romeo & Julia Kören är att man har utvecklat en helt egen musikalisk genre som förenar körsång, sceniskt berättande och koreografi. […] Resultatet är en lekfull föreställning, med suverän publikkontakt och med glimten i ögat.”

Gregor Flakierski | Allehanda

”En körupplevelse utöver det vanliga.[…] Romeo & Julia kören bjöd på förstklassig underhållning[…] det blev en kväll med alla sinnen öppna, för här ville man inte missa något.”

Bo Borg | Skaraborgs Allehanda 

P R E S S C I T A T

Romeo & Julia Kören underhåller och charmar oavsett publikens musikpreferenser. […] Och attans vad renässansen svänger. Sångtexterna är på franska, italienska, spanska och engelska. Men det sceniska uttrycket gör innehållet lätt att förstå. Här frodas burleskheten, kurtisen, romantiken, svartsjukan, dramatiken och skvallret. Ensemblen är lekfull, spontan och flörtig […] Man får intrycket av att de improviserar fram alla stycket som i en enda stor lek. De överraskar med bus och oväntade utspel. […] De får renässansmusiken att kännas modern, kul och väldigt groovy.” Janna Li Holmberg för Smålandsposten

Humör, lekfullhet och musikalitet. […] Det musikaliska utförandet var på en hög nivå, följande och illustrerande det textliga innehållet. […] Varje aktuell madrigal kändes respektfullt behandlad och återgiven i en ny, uppfriskande tappning.”Christer Eklund för Dalarna Tidning

En körupplevelse utöver det vanliga. […] Romeo & Julia kören bjöd på förstklassig underhållning […] det blev en kväll med alla sinnen öppna, för här ville man inte missa något. […] Sällan har jag sett så mycket roligt och effektivt skådespeleri med så små åtbörder och åthävor. Och detta i kombination med en sensuell körklang med en bred musikalisk känslopalett. […] Det här var första gången Romeo & Julia kören framträdde i Skövde. Måtte det inte bli den sista!!
Bo Borg, Skaraborgs Allehanda | maj 2009

[…] Sångarna skrider sakta fram mot oss och trots att de sjunger på italienska och att det är svårt att uppfatta orden i stämsången, så förstår man precis allt. Kören har nämligen en alldeles otroligt förmåga att med min och kroppsspråk förmedla det känslomässiga innehållet i sina 1500-talsmadrigaler, oavsett om de levererar en skämtsam dryckesvisa eller en gregoriansklik stämsång om döden. […] Allt är levande, roligt, oförutsägbart och skickligt. […] Magiskt var ordet.
Sophie Lossing, Norra Skåne

[…] men bakom detta ganska torra konstaterande dolde sig en fenomenalt skicklig, välrepeterad och skönsjunande – och inte minst rolig – grupp sångare, dansare, skådespelare och musiker […] Teaterföreningen och musikföreningen stod tillsammans för arrangemanget och är att gratulera för det goda initiativet att ta hit Romeo & Julia Kören […] nu kommer ryktet att gå.
Ander Falk, Säffle-tidningen

Den gigantiska skillnaden framstår helt klar mellan en traditionell föreställning med renässansmusik framförd av en kör – utan pausuppehåll – och denna innovativa presentation, fylld av talang, kreativitet och charm. Salongen var fylld till sista plats av en publik som fascinerades av svenskarna – med perfekta kroppar! – som under den efterföljande middagen bjöd på ytterligare musik från sin engelskspråkiga repertoar. Alla som har kunskap om körer vet mycket väl att sättet som denna kör framför sina sånger riskerar balansen mellan rösterna och, inte minst, vad avser samstämmigheten. Emellertid, denna risk existerar inte i denna föreställning.

Teatro del Lago slog återigen in en fullträ , och visade att Chile ej enbart är huvudstaden Santiago, genom att presentera dessa artister av världsklass, som endast passerade Santiago via dess flygplats.
Mario Córdova, Las Últimas Noticias

P R E S S B I L D E R

Klicka på respektive bild för att ladda ner en högupplöst version.

Foto Urban Wedin

Foto Urban Wedin

Romeo & Julia Kören, bilder, foto, fotografi, photo, pictures

Foto Urban Wedin

Romeo & Julia Kören, bilder, foto, fotografi, photo, pictures

Foto Urban Wedin

S P E C I F I K A T I O N E R

  • Romeo & Julia Körens renässanskonserter framförs med kvartett, dubbelkvartett eller stor kör (tolv sångare) plus en eller två lutspelare. Konserten anpassas för att ta vara på varje lokals sceniska möjligheter och omöjligheter.
  • Lokal: Flexiblet. Gärna god akustik
  • Ljus: Vi använder befintligt ljus
  • Ljud: Om akustiken så kräver: 4-12 headsets beroende av ensemblens storlek
    1-2 myggor/dpa för luta (fästes med tejp på handleden), beroende av program kan även förstärkning för kontrabas och gitarr behövas
  • min 2 monitorer för medhörning
  • Loger: För 5-15 personer (gärna en dam- och en herrloge) speglar, bra ljus, vatten, te. kaffe