Ja, må han leva!

BELLMANS BEGRAVNING

I Bellmans värld är livet och döden grannar. I kärleksförklaringarna blandas sorg och komik. Skönheten grumlas och skrattet dränks i tårar samtidigt som vi genom texterna får de vackraste och kärleksfullaste naturbeskrivningar man kan tänka sig.

Romeo & Julia Kören vågar med sin föreställning ”Ja, må han leva!” omfamna att döden finns här mitt ibland oss, såsom Bellman sånger tydligt visar. Föreställningen vill också avdramatisera begravningen och visa att glädje och sorg båda har en plats där.

Vi vill också visa fler sidor av vår nationalskald och stora Stockholmsskildrare. Han var kungens favorit och en språkets mästare. Han dog tidigt och utan att lämna något till sina efterlevande. Genom Bellmans texter förstår vi honom lite bättre, hans hunger efter liv och kärlek, hans fattigdom och skröplighet.

Vilken elvaåring har inte sjungit Ja må han leva, Gubben Noa eller berättat en Bellmanhistoria? Genom att göra Bellman för barn vill Romeo & Julia Kören ge kropp åt myten, döden ett ansikte och tragedin en komisk inramning. Vi vill ge barnen en glimt av vem Bellman var på andra sidan de roliga historierna och de allra mest självklara sångerna.

SKAPANDE SKOLA

Ensemblen möter barnen inför föreställningen och tar dem med på den resa de själva gjorde när föreställningen skapas – fast i komprimerad form. Eleverna får gå igenom alla de moment en ensemble får gå igenom innan föreställningen är färdig – fysisk uppvärmning, röstuppvärmning, teaterövningar, repetition och så slutligen: Premiär!

Eleverna får smaka på hela processen med målsättningen att de ska ha roligt, våga tänja på sina gränser och få en inblick i teatervärlden.

PDF

LÄRARMATERIAL

Fredmans begravning - RJK

SPECIFIKATIONER

  • Målgrupp: åk 4-6
  • Speltid föreställning: ca 40 min
  • Max antal publik: Föreställning 150 elever/workshop 50 elever Bygg/riv: 2/1 tim
  • Ensemble: 5 personer
  • Scenspecifikationer: Flexibelt, gärna intimt och god akustik
  • Belysning: inga specifika krav men gärna ett varmt spelljus
  • Ljud: helst akustiskt
  • Loger: för 5 personer, gärna god belysning och nära till toalett