Fredmans begravning

Romeo & Julia Kören sjunger Bellman på Fredmans begravning

Fredman står lik och vännerna samlas. I Bellmans värld är livet och döden grannar och Fredmans begravning blir en balansakt i rusets irrgångar. I dödens vitöga skymtar livets passion, plåga och komik genom Bellmans musik och texter.

Carl Michael Bellman är vår nationalskald och stora Stockholmsskildrare. Han var kungens favorit och tungomålets mästare. Men också spritens slav och död i förtid utan att lämna något till sina efterlevande. I Bellmans texter utläser vi hans eget livsöde. Den passionerade aptiten på livet och kärleken till ruset liksom drinkarens kranka blekhet och fattigdom.

Sedan 1991 har Romeo & Julia Kören samarbetat med Dramaten och tänjt på gränsen mellan körframträdande och musikteater. I vånda och lust tar nu Romeo & Julia Kören sig an Carl Michael Bellman. Nya arrangemang och körens säregna sceniska uttryck bäddar för ett spännande möte.

Text och musik: Carl Michael Bellman
Idé och regi: Benoît Malmberg
Kostym: Barbro Hellsing och Dramatens kostymateljéer
Körarrangemang: Britta Ingmarsdotter, Stefan Boström, Benoît Malmberg
Instrumentalarrangemang: Niklas Atterhall, Pierre Nordahl, Urban Wedin

Pressklipp Fredmans begravning

Henrik Halvarson, Sydsvenskan

I Romeo & Julia Körens föreställning ”Fredmans begravning”, som inledde årets upplaga av Musik i Kullabygden i Krapperups musikhall, blandas kärleken, döden och ruset i välsjungen brygd. Körens dussinet sångare agerar och sjunger runt en kista som först visar sig innehålla en bakfull person som ”återuppstår” till en härligt falsk sång. Sedan får den försupne urmakaren Fredman vila i den klädd i kransar och blommor.

I föreställningen blandar Romeo & Julia-kören kända och okända sånger. Även om man är van att höra dem sjungas solo, var körarrangemangen känsligt utformade och alltid lika roliga att höra. En del sjungs solo och andra med en intrikat mångstämmighet. Det är lätt att bli imponerad av körens förmåga att både sjunga och agera samtidigt och tillsammans.

SPECIFIKATIONER

  • Speltid: ca 1-1:15 tim
  • Bygg/riv: 2/1
  • Ensemble: 5-15 personer
  • Scenspecifikationer: min 6 x 4 m, gärna god akustik
  • Belysning: kontakta RJK
  • Ljud: helst akustiskt om möjligt, i annat fall headset för sång och instrumentmikrofoner (luta, gitarr, kontrabas)
  • Loger: för aktuellt antal personer i ensemblen med god belysning och nära till toalett.

Ja må han leva

-Bellman för barn

Föreställningen finns även i förkortad och anpassad version som skolföreställning (åk 4-6) och heter då Ja må han leva. Den kan då också bokas som Skapande skola-projekt.

Mer information här.

Romeo & Julia Kören, bilder, foto, fotografi, photo, pictures