Om RJK | Romeo & Julia Kören
15268
page-template-default,page,page-id-15268,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Om RJK

Vokal dramatik

Sprungna ur teatervärlden har Romeo & Julia Kören tagit fasta på det ideal där musik och sceniskt berättande hör samman. Ett framträdande av Romeo & Julia Kören är därför både en musikalisk och en visuellt uttrycksfull upplevelse. Kören är en ensemble som sjunger och samtidigt lever ut musiken — en egensinnig form av vokal dramatik. Den musikaliska spännvidden är stor: italiensk renässans, fransk barock, slaviska sånger och mustiga folkvisor — musik som sveper in publiken i en väv av magiska tablåer och berättelser om smekande kärleksklagan och frodiga burleskerier. Romeo & Julia Kören bildades 1991 för att medverka som musikaliskt inslag i en uppsättning av Shakespeares Romeo & Julia på Dramaten. Kort därefter började kören leva sitt eget liv. I egna föreställningar och renässanskonserter presenterade Benoît Malmberg sin personliga och fantasieggande blandning av sång, dans och teater. Ensemblen består av ett femtontal sångare/ skådespelare samt en musiker. Vid framträdanden varierar antalet medverkande: tolv – tio – åtta – en kvartett – en solist. Renässansluta och slagverk ger musikalisk bakgrund till de olika sättningarna. Romeo & Julia Körens målsättning är att på ett lekfullt och personligt sätt skapa gränsöverskridande musik- och teaterupplevelser och att vara en internationellt verksam ensemble i ständig utveckling som rör och berör sin publik.

Renässanskonsert

Under en renässanskonsert möts publiken av Romeo & Julia Körens mest lekfulla sida. På repertoaren finns ett stort antal sånger som vanligtvis framförs till ackompanjemang av renässansluta och slagverk under ledning av Benoît Malmberg. Romeo & Julia Körens renässanskonserter ges regelbundet på Dramatens olika scener och i teaterns Marmorfoajé. På turné och under gästspel anpassas renässanskonserten och kören använder sig av de rumsliga möjligheter som den aktuella lokalen erbjuder.

Föreställning

I Romeo & Julia Körens föreställningar väver Benoît Malmberg samman musik, dramatik och koreografi. Musiken lyfter fram berättelsen samtidigt som det sceniska uttrycket ger kraft åt sångerna. Styrkan i denna växelverkan har under mer än två decennier berört såväl publik som kritiker på festivaler världen över. Det moderna tilltalet i Romeo & Julia Körens framföranden talar till publiken utan några krav på förhandskunskaper inom renässansmusik. Turneér har tagit Romeo & Julia Kören till ett trettiotal länder — bland andra Kina, Japan, Tibet, Nepal, Frankrike, Italien, Albanien, Kroatien, Island, Kosovo och USA. Kören har medverkat under fem Nobelmiddagar i Blå Hallen och vid Kronprinsessans bröllop 2010.